Sklářské řemeslo žije – Projektový den ve škole i v ateliéru

Připravili jsme pro děti program, který obnáší rytí a malování na skleněný hrníček, destičku nebo sklenku. Součástí našeho programu je představení dvou sklářských řemesel.

Vystudovali jsme rytinu a malířství v Novém Boru a prošli jsme mnoha vývoji v českém sklářství. Živíme se naším řemeslem a oba nás to velice baví, tudíž bychom rádi aspoň zlomek toho předali dětem ve školách, jak v základních tak i mateřských a potažmo v nich zasadili semínko lásky k českému sklu.

Každé z dětí si odnese domů pěkný kousek skla, na který si samo vybrousí nebo namaluje svoje oblíbené zvíře nebo postavičku z pohádky. A to podle předlohy, kterou předem připravíme.

Zároveň bychom ve stručnosti a zábavnou formou dětem přednesli zhruba trochu teorie o historii našeho sklářství. Použiváme dvě ruční výkonné brusky, tudíž by se mělo dostat na všechny děti.

Zároveň bychom mohli nabídnout malbu na sklo emailovými barvami, které jsou ředitelné vodou a po zaschnutí zůstanou stálé a nesmývají se. Dítě by si mohlo vybroušený obrázek i vybarvit.

V našem sklářském ateliéru, používáme na rytí rytecký stroj, který je pro rytí kotoučky, a proto i více do hloubky. Na malbu používáme barvy sklářské vypalovací. Tyto sklářské barvy se vypalují na vysokou teplotu v naší vypalovací peci, potom dosáhnou kýžený lesk a jiskru.

V případě zájmu bychom mohli nabídnout i menší exkurzi, kde by děti mohly vidět, jak se kýžený výrobek od píky zdobí a zušlechťuje.

SkloRak     Tomáš a Michaela Rakovi, Dělnická 27, 473 01 Kamenné Žehrovice, mob.: 605 943 222

https://sklorak.cz/

Řemesla do škol SKLORAK – kopie