O Ferdovi a Járovi – Kryštof Mokáň (14 let)

Za sedmero horami a za sedmero loukami žili v jedné chaloupce na kraji lesa dva malí skřítci Ferda a Jára. Byli t dobří kamarádi a žili spolu už dlouho.

Jednoho dne se Jára rozhodl, že půjde na houby a řekl Ferdovi, že se vrátí až večer. Protože venku foukal ledový vítr, půjčil Ferda Járovi svůj červený svetr. Mezitím, co byl Jára na houbách, Ferda uklidil celý dům, uvařil večeři a zbytek odpoledne prospal. Vzbudil se až večer a Jára nikde. Měl o Járu strach, a tak si šel sbalit batoh a šel ho hledat.

Asi po hodině hledání si všiml, utrženého kousku červené látky. Ferda hned poznal, že je to ze svetru, který dal Járovi. Dostal obrovský strach a hlavou se mu začaly honit hrozné myšlenky, jako, že ho napadlo nějaké zvíře. Když šel dál, uviděl obrovskou jeskyni a další ius látky ze svetru. Ferda bez váhání vešel do jeskyně a zahlédl malý dřevěný domeček. Šel k onu a uviděl Járu zavřeného v železné kleci. Nějaká babička si v křesle četla knihu. Ferda chvíli vymýšlel plán, jak Járu zachrání. Nejdřív ho ale napadlo, že by si s babičkou promluvil. Ale bál se, že by ho taky zavřela do lehce. Najednou si Ferda všiml malé díry vedle dveří a end ho napadlo, že by přes tu díru mohl vejít od domu, vzít klíče od klece, osvobodit Járu a utéct. Ale problém byl v tom, že nevěděl, kde ty klíče jsou. Chvíli sledoval babičku a když šla odložit knihu do poličky, všiml si malého klíčku vedle knihy. Ferda čekal až babička usne a když usnula, vešel do domu. Vyšplhal se na židli, pak na kuchyňskou linku a skočil na poličku ro klíčky. Otevřel klec a hned chtěli s Járou utéct, jenže dvířka hlasitě zavrzala a probudila babičku. Babička skřítky hned chytila a zavřela do klícky. „Co budeme dělat? zeptal se ustaraně Ferda. Naštěstí babička Ferdovi vysvětlila, že Jára u ní kradl houby a chtěla o potrestat tím, že by u ní týden vařil. Skřítci se tady s babičkou usmířili. Babička na skřítky byla hodná a dokonce jim ušila lesní nové svetry.