Jak se stal Justyn rytířem – Ondra Pígl (9 let)

Jednou ráno se Justyn vzbudil. A táta mu řekl: „Už ti je 18 a měl by sis najít povolání.“ „Já chci být rytířem.“ říká Justyn. „Tak to ne.“ říká táta. „Nenechám si tě propíchnout jako tvého dědu.“ říká táta. A Justyn na to: „Já budu.“

Nadešel další den. A Justyn se vzbudil a napsal dopis pro tátu. A šel se učit rytířem. Táta šel pro Justyna a pak se to stalo, táta našel dopis. A Justyn byl na cestě a hledal rytíře Lukáše. Tak si pískal a viděl v dáli hospodu a začalo mu kručet v břiše. Když byl v hospodě tak šel k baru. A u baru si objednal  pivo a když ho vypil šel dál. Šel přes hory a pole, řeky i lesy a viděl obrovskou věž. A pak viděl obrovský zvon a začal do něj bušit. A přijel převozník. A ptá se: „Co tady děláš?“ „Hledám rytíře Lukáše.“ „Toho znám, seš na správným místě.“

Pak ho převozník doprovodil. „Tady je.“ A Lukáš se ho ptá: „Co tady děláš?“ „Chci aby jste mě naučil být rytířem.“ „Tak jo, zítra začínáme tak přijď včas.“ Nadešlo ráno. A Justyn přišel. „Tak mě poraz v boji.“ říká Lukáš. Tak bojovali a prohrál. „Vidím že si nikdy nebojoval.“ „Je to tak, ano.“ říká Justyn. Tak se Justyn učil. Za týden z něj byl statný bojovník.

Když se vracel domů viděl že zloději napadli město. Všechny pomohl zavřít do cel. A jeden mu říká: „Ještě zbývá 1.“ A pak ho viděl. A zloděj mu říká: „Zemřeš jako ty ostatní.“ A Justyn na to: „To určitě.“ a začali bojovat na život a smrt. Bojovali a bojovali až Justyn propíchl zloděje. Pak to všechno skončilo.

A Justyn hledal otce a když se našli tak byl obřad, kde pasovala královna Justyna na rytíře. Když se Justyn stal rytířem tak si našel ženu a měli spolu dvě děti. Amálku a Tomáška a žili spolu dobře až do smrti.