Hravý svět rostlin (Semínkovna)

Nabídka témat – projektové dny MŠ

Pod hlavičkou Iniciativy Semínkovna, která propaguje zejména domácí semenaření a přírodní přístup k zahradničení, připravuji hravé programy pro mateřské a základní školy. Mým cílem je přiblížit dětem fascinující svět rostlin, stromů, jejich plodů i semínek a zvýšit tak jejich zájem o tato témata. Nabízím několik verzí projektových dnů. Moc ráda pro vás připravím program s rostlinnou tematikou na míru.

Kdo jsem?

Jmenuji se Klára Hrdá, vystudovala jsem botaniku a v roce 2015 jsem v České republice založila síť semínkových knihoven – Semínkoven. Dlouhodobě se věnuji lektorování kurzů semenaření a workshopů pro děti i dospělé. Mojí vizí je svět, kde si každý umí vypěstovat vlastní potravu od semínka k semínku.

Aktuálně je u nás už více než 200 míst, kde si lidé svobodně vyměňují přebytky semínek ze svých zahrádek. Do této inciativy se kromě knihoven zapojila také řada škol a školek po celé ČR.

 

Ukázka nabízených programů

Od semínka k semínku

Vstávej semínko holala… V rámci tohoto projektového dne se děti seznámí se semínky, jejich vzhledem a různorodostí. Osvojí si znalosti o stavbě rostlinného těla, jejich nárocích i to, jak se rozmnožují. To vše doplní zpěv a pohybová i výtvarná aktivita. Na závěr si děti zasejí semínko slunečnice.

To je bomba!

Budeme si povídat o semínkách a o šíření. Probereme i možnosti, jak zlepšit místo, kde žijí: zahradničení a guerrila gardening.

Děti si vyrobí semínkové bomby, kterými mohou zkrášlit své okolí, nebo je věnovat jako malý dárek.

Povídání o jablůňce

Díky klasické pohádce se děti seznámí s ovocným stromem a jeho proměnami v rámci čtyř ročních období.

Zjistí, jak je o stromy potřeba pečovat a jakou úrodu nám na podzim dávají. Ukážeme si i další ovocné stromy, ochutnáme některé plody a vyzkoušíme si práci s “ovocnými” razítky.

Uspávání dubového skřítka

Budeme si povídat o stromech v lesích i v parcích, jejich významu a stavbě. Děti se seznámí s nejčastějšími druhy a jejich poznávacími znaky.

Pro dubového skřítka vyrobí lucerničku, aby se mu dobře usínalo. Samotného skřítka vykouzlí ze spadaného listí.

Fascinující svět rostlin

Mým cílem je přiblížit dětem, jak fascinující svět rostlin je a nadchnout je, aby se o něj více zajímaly. Zároveň jim chci ukázat pestrost a variabilitu zahradních plodin.

Vzdělávání hrou

Děti se seznámí se světem rostlin zábavnou formou. Oblíbený je workshop tvoření semínkových bomb, výsevy semínek apod.

Zpíváme i tvoříme

Program je pestrý, tak aby děti bavil a vyzkoušely si při něm různé aktivity. Doplňují jej známé písničky, básničky nebo říkadla. Nezapomínáme ani na pohybovou aktivitu a zábavné tvoření.

 

Pozvěte svět rostlin do vaší třídy

Moc ráda pro vás připravím program s rostlinnou tematikou na míru

 

Kontakt:

Klára Hrdá, jednatelka spolku Seminkovna, z.s.
Tel: +420 773 474 606
E-mail: klara.hrda.ofi@gmail.com
web: https://hrave-se-seminkovnou.webnode.cz

Web Iniciativy Semínkovna: Https://seminkovny.com
Facebook: iniciativaseminkovna
Instagram: seminkovna

Letáčky ke stažení:

Beige Organic Floral Business Card Template (85 × 55 mm) (Leták) (3)

Hravý svět rostlin (Dokument A5) (154 × 214 mm) (1)

Hravý svět rostlin (Dokument A5) (154 × 214 mm) (2)