Osm dovedností pro skutečný wellbeing – PŘIHLÁŠENÍ

Určeno pro pedagogy a nepedagogické pracovníky, pro všechny, kdo si chtějí osvojit dovednosti ovlivňující kvalitu života a míru životní spokojenosti. Skutečný wellbeing začíná v nitru každého člověka. Není to seznam doporučení nebo nařízení, ale je to způsob, jakým zacházíme sami se sebou, jak moc jsme ve svém životě přítomní.

8 workshopů ve školním roce od října 2024 do května 2025, každý v rozsahu 4 hodin

Přihlášení: https://forms.gle/UqgBRWtUp9xAV5E47 

Co se naučíte?

  • Zklidnit zahlcenou mysl
  • Snížit stres
  • Nenechat myšlenky snižovat kvalitu spánku a odvádět pozornost od toho, co děláte
  • Vnímat sami sebe a uvědomovat si svoje potřeby
  • Reagovat s větším klidem
  • Být sami k sobě více laskaví
  • Poznat svoje automatické nevědomé reakce a chování a nahradit je vědomými
  • Neztrácet zbytečně energii
  • Čerpat energii z běžných činností
  • Nečekat na konec školního roku, ale jít školním rokem krok za krokem

8.10.2024 Jak zklidnit mysl

„ V tom dnešním shonu všichni moc přemýšlíme, příliš o něco usilujeme a zapomínáme se radovat z prostého bytí“. Eckhart Tolle

Umění zklidnit mysl je klíčové pro celkový wellbeing. Podporuje nejen duševní, ale i fyzické zdraví. V programu si vyzkoušíte škálu cvičení a technik, ze kterých si vybere každý. Dozvíte se, že nemusíme mít tzv. prázdnou mysl, abychom se cítili spokojenější.

5.11.2024 Jak snížit stres

„Vlny nezastavíme, můžeme se naučit surfovat“. Jon Kabat Zinn

Nejsou to stresory samy o sobě, co ovlivňuje intenzitu našeho stresu, ale to jak s nimi zacházíme. V programu se naučíte lépe poznat svoje stresové reakce, nakreslíte si mapu stresu v těle a osvojíte si techniky, které vám dovolí se ze stresu vymanit.

3.12.2024 Jak a proč rozvíjet vděčnost a dovedné oceňování 

„Když jsme vděční, otevíráme dveře radosti a štěstí. Vděčnost nám pomáhá spojit se s hlubším smyslem života a prožívat ho plně“. Thich Nhat Hanh

Vděčnost můžeme považovat za osvojitelnou mentální strategii, která pomáhá směrovat pozornost k tomu, co máme k dispozici. Osvobozuje nás z trápení se nad nedostatkem něčeho, po čem toužíme. V programu se naučíte používat vděčnost v jakkoli nepříznivé situaci.

7.1.2025 Jak se lépe soustředit

„Chceme-li získat kontrolu na vlastním životem, musíme se nejprve naučit ovládat svou pozornost“. Daniel Goleman

Lidská mysl přirozeně „vandruje“ do minulosti a budoucnosti. Můžeme se naučit si to uvědomovat a vracet pozornost k tomu, co právě děláme. Lépe se tím soustředit, být úspěšnější a výkonnější. V programu se dozvíte, že soustředění je trénovatelná dovednost a že naše snaha dělat více věcí najednou, tzv. multitasking, není z hlediska mozku možná a ani efektivní.

4.2. 2025 Jak dovedně pracovat s náročnými emocemi

„Všímavost náš učí přijímat naše emoce tak, jak jsou, bez soudů a odporu. To nám umožňuje pracovat s nimi s laskavostí a soucitem, což je klíčem k jejich transformaci“. Jack Kornfield

S náročnými emocemi se potkáváme všichni a všichni s nimi nějak zacházíme. Používáme různě strategie, které mohou mít z dlouhodobého hlediska omezenou účinnost. V programu se naučíte jak být plně přítomni ve chvíli, kdy se náročné emoce objevují. To nám dává možnost pozorovat je bez zaujatosti. A získávat tak pro sebe více možností, jak s emocemi zacházet.

4.3.2025 Jak pracovat s náročnými situacemi

„V životě mě trápilo mnoho věcí, z nichž většina se nikdy nestala“. Mark Twain

Život nám někdy přináší situace, které nelze změnit. Co se však měnit dá, jsou postoje, se kterými k takovým situacím přistupujeme. V programu se dozvíte, že nejlepším způsobem jak něco změnit, je akceptovat to tak, jak je to, byť se to velmi liší od naší představy ideálního stavu. Akceptace totiž předchází změnu.

1.4.2025 Jak zlepšovat vztahy a zvyšovat porozumění

„Umění naslouchání je stejně důležité jako umění mluvit“. Epiktétos

Ve vztazích často reagujeme prostřednictvím naších autopilotů, nevědomě. Posloucháme, ale nevíme, co nám druzí skutečné říkají. Mluvíme, ale nejsme si jistí, že nám druzí rozumí. V programu si vyzkoušíte dávat „dar pozornosti“, naslouchat druhým a měnit komunikační prostor z „JÁ“ na „MY“ a tím zvyšovat porozumění a zlepšovat vztahy s lidmi ve svém okolí.

6.5.2025 Jak podporovat dobrý spánek a pečovat o zdroje energie

Spánek je základním pilířem wellbeingu a má klíčový vliv na fyzické, duševní a emoční zdraví člověka.

Pod nákladem povinností a nekonečných seznamů úkolů někdy zapomínáme na to klíčové, co nám umožňuje ráno vstát a s elánem se do toho pustit. Pečovat o spánek, dovedně zacházet se situacemi, kdy se budíme a balancovat zdroje a „žrouty“ energie, jsou naučitelné dovednosti. V programu si vyberete ty, které vám budou vyhovovat.