Divadlo kouzel – Štěpánka Pokorná

        Určitě všichni znáte Divadlo kouzel na líbeznickém náměstí. Víte ale, kdy a proč bylo postaveno?

        Pověst vypráví, že za Rudolfa II. byla v Líbeznicích vystavěna alchymistická laboratoř, kde byli soustředěni alchymisté, kouzelníci a mágové z celého světa. Tvrdě pracovali od rána do noci, aby splnili, oč je žádá císař, měli vymyslet lektvar nesmrtelnosti.

        Jednoho dne k nim do učení přišel mladý čaroděj, který tvrdil, že lektvar má už namíchaný a že zaručeně funguje. Alchymisté byli zaskočeni mladíkovou pošetilostí. Nic však neřekli, zasmáli se a pracovali dál. Mladý čaroděj se ale nenechal odradit a následující ráno přinesl do laboratoře černou lahvičku s lektvarem. Mladík si byl tak jistý, že se chystal nápoj otestovat na vlastní kůži.

        Přichystal pro všechny velkolepou hostinu, na kterou pozval i samotného císaře Rudolfa. Avšak už v předkrmu byl pro mladého čaroděje přichystaný jed. Druzí alchymisté, kteří mu záviděli úspěch a báli se, že je císař propustí ze svých služeb, se ho chtěli zbavit. Po jídle se všichni dali do tance, mladíkovi se začala točit hlava, upadl a omdlel. Po několika minutách bylo po všem a mladý čaroděj byl mrtev, jeho tajemství odešlo s ním.

        Alchymistická laboratoř byla zrušena a časem tam vzniklo  Divadlo kouzel, jak ho známe dnes. Ještě dnes se však ze sklepa prý ozývá podivné bublání a hlasy bádajících alchymistů.