Mamul – Jan Bucek

Asi každý z vás zná začátky za hory za doly za semero řekami, ale to naše strašidýlko Mamul bydlí třeba i u vás či v jiném domečku. Mamul se rád ukrývá tam, kde si děti neuklízí, Mamul si tam zaskočí na oběd a k večeři.

Sní, co je neuklizené i když s tím hrajete. Mamul se rád plíží takže není radno ho chytit, ale některým se podařilo Mamula polapit tak měli štěstí. Ale jak Mamul vypadá, jak ho chytily, když nikdo neví, jak vypadá? Mamul se vždy promění v to, co snědl naposledy, takže když máte doma jednu ponožku, tak buď to je Mamul nebo druhou snědl Mamul. Jenže když Mamula chytili a šli k tatínkovi a mamince, kterým ukázali pastelku nebo ponožku rodiče v něm viděli jen normální věc, Mamula si dospělí nevšimne, i když jim třeba vezme prstýnek ani, když kolem jich přeběhne toho si všimnou jenom děti.

Třeba takový Pepík chytil jednoho Mamula a dal ho do skleničky a chudák Mamul tam jen seděl a seděl. Až jednou mamka Pepíkovi řekla ať si uklidí v pokoji. Pepík uklidil pokoj, ale nedal pryč Mamula. Mamul brečel a brečel, že chce jít domů za tatínkem a maminkou, ale Pepík ho stejně nechtěl pustit. Na štěstí pro Mamula k Pepíkovi přišel kamarád Tomík a viděl chudáka Mamula ve sklenici, a tak Pepíkovi vysvětlil, že ho nemáme držet, pokud má uklizeno. Pepík ho ale nechtěl pustit, protože věděl, že nebude mít zase uklizeno. A tak se domluvil s Tomíkem, že ho vezme k sobě domů kde je uklizeno. Když ho Tomík dal na podlahu svého pokoje, rychle přeběhl k oknu, a tam se zastavil a řekl „Tomášku udělal jsi správnou věc, to ti oplatím, jakkoliv chceš“. Tomášek samozřejmě odpověděl: „Jediné, co po tobě chci je, abys byl opatrný“. Mamul kývl hlavou a vyběhl pryč. Když se Mamul vrátil k mamce a tatínkovi vše jim povyprávěl. Další den šli k Pepíkovi dát si veliký oběd, když ještě spal snědli mu všechny pastelky všechny ponožky a všechny hračky. Když se Pepík probudil tak nemněl žádnou hračku. A jaké z toho plyne ponaučení?